Inleiding
De studiegroep Dier en Kruid is onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie, de NVF. Deze studiegroep is in 2003 opgericht door Gerdien Kleijer en Tedje van Asseldonk om informatie over de werking van kruiden bij dieren breder bekend te maken. De studiegroep organiseert 3 of 4 x per jaar een studiemiddag/avond met 2-3 sprekers en verzorgt educatie op gebied van kruiden en dieren. Doelgroep voor de SDK zijn mensen die zich bezig houden met kruiden voor dieren zoals producenten, dierenartsen, therapeuten, studenten, telers en andere geïnteresseerden. De lezingen gaan over onderzoek en ervaringen met kruiden bij dieren, zowel landbouwhuisdieren als gezelschapsdieren. Voorzitter van de studiegroep is Maria Groot en de bijeenkomsten worden de laatste jaren gehouden op het RIKILT Wageningen Research, in Wageningen.
In het kader van het project Kennisverspreiding Natuurlijke middelen hier een verslag van de bijeenkomsten van september en december 2018 en februari 2019.

11 December 2018
Atjo Westerhuis, Turning Hocus Pocus into Evidence:
Atjo is vooral bekend als dierenarts kleine huisdieren en heeft een boek geschreven over homeopathie bij honden. Hij is voorzitter geweest van de groep veterinaire homeopathie van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) en is eigenaar van het veterinair trainingscentrum Edupet in Veenendaal. De KNMVD heeft zich inmiddels gedistantieerd van homeopathie is ziet dit als onprofessioneel gedrag, een wetenschapper onwaardig. Dit is natuurlijk pijnlijk als je jaren bezig bent en goede resultaten behaalt. Hij is getart met homeopathie omdat de reguliere diergeneeskunde vaak geen oplossing had voor bepaalde aandoeningen, of veel bijwerkingen. Met homeopathie zijn goede resultaten te halen bij met name chronische aandoeningen en immuun gemedieerde aandoeningen. Hij heeft steeds gewerkt aan het opbouwen van wetenschappelijke kennis, door alle casussen gedetailleerd te beschrijven, de ingezet medicatie te beschrijven en follow up te doen naar de resultaten. Hij beschrijft een groot aantal homeopathische remedies en de indicaties en het beeld van het type dier wat daarbij past.
Zijn presentatie staat hier.

Dr. Jan Lievaart: De gevoeligheid van mastitis pathogenen bij het rund voor etherische oliën. Ervaringen uit down under.
Jan is als dierenarts een paar jaar naar Australië geweest waar hij het effect van etherische olie op mastitis verwekkers heeft uitgetest. Deze resultaten zijn nog niet gepubliceerd dus zijn lezing is niet openbaar.

Katrien van ’t Hooft: Ervaringen uit Oeganda en Ethiopië
Dierenarts Katrien van ’t Hooft gaf een overzicht van de laatste twee jaar van het werk van het Platform Natuurlijke veehouderij in Nederland en de buitenlandse tak Natural Livestock Farming in India, Oeganda en Ethiopië. De presentatie staat hier:

18 September 2018
Iris den Teuling en Matty van Tilburg: Preventie van varkensdiarree en clostridium bij pluimvee door fytogene producten.
Iris en Matty werken bij EFS Holland en gaven een presentatie over twee nieuwe producten met gunstige invloed op de gezondheid van biggen en pluimvee.
De presentatie staat hier:

Pieter Swinkels: Basdiar; klei en algen voor darmgezondheid van biggen.

Pieter Swinkels werkt bij het bedrijf Ardol, hij had een presentatie over het gebruik van Basdiar, een kleiproduct bij jonge biggen.
De presentatie die hij voor verspreiding gaf is veel uitgebreider dan de lezing, het verhaal over Basdiar begint vanaf dia 101:

Film: Animal self medication, Mike Huffmann:
Deze film volgt dr. Mike Huffman op zijn werk in de oerwouden van Tanzania waar hij onderzoek doet naar gebruik van medicinale planten bij chimpansees. Chimpansees eten wel 176 verschillende planten soorten, waarvan 18-22% met een bekende geneeskrachtige werking. Vooral bij wormaandoeningen weten ze de juiste planten te gebruiken en hij had overtuigend beeld van een duidelijk zieke aap, die na het eten van bepaalde planten (Vernonia amygdalina) met een bijzonder bittere smaak weer beter werd. De plant heeft antiparasitaire eigenschappen. Ook toont hij het gebruik van bepaalde bladeren die opgerold worden gegeten en zo op een mechanische wijze parasieten verwijderen. Niet alleen chimpansees maar allerlei diersoorten vertonen gebruik van medicinale planten, en dit kan wellicht meer leren over planten die voor mensen ook bruikbaar zijn.

Meer presentaties:

 Ervaringen melkveehouderij en kruidenmiddelen in Afrika

Ervaringen met humussubstanties bij melkvee