Op donderdag 4 juli vindt in Deurningen een themadag van het Platform Natuurlijke Veehouderij plaats. Een middag voor (melk)veehouders, dierenartsen en eenieder die meer wil weten over kruidenrijk grasland en het verantwoord toepassen van duurzame, natuurlijke middelen in de veehouderij.

Tijdens deze dag wordt er ingegaan op het inzaaien en het nut van kruidenrijk grasland. Uit onderzoek blijkt dat kruiden de kringloop positief beïnvloeden. De kruiden verbeteren de benutting van stikstof en de draagkracht van de bodem, en dragen bij aan de gezondheid van koeien. Hoe krijg je en houdt je kruiden in het grasland? Louis Bolk Instituut en melkveehouders delen hun ervaringen.

Ook staan we stil bij het toepassen van natuurlijke middelen voor betere diergezondheid en dierwelzijn. Tijdens een van de internationale uitwisselingsprogramma’s van het Platform Natuurlijke Veehouderij is een kruidenrecept uitgewisseld. Dit kruidenrecept ondersteunt bij de genezing van kalverdiarree. Tijdens deze dag wordt er verder ingegaan op het effect van dit kruidenmengsel op kalveren en passen melkveehouders het recept toe in de praktijk.

De dag vindt plaats op het melkveebedrijf van de familie Uijterlinde-Mentink in Deurningen.

Programma

10.45 uur: Ontvangst met koffie en thee op Erve Mentink

11.15 uur: Welkom en start themadag – door Els Uijterlinde-Mentink
Wat biedt het Platform Natuurlijke Veehouderij – door Ellen de Lange (PNV)

11.30 uur: Weidekruiden: opbrengst en diergezondheid – door Pedro Janssen (Louis Bolk Instituut)

12.15 uur: Lunch

13.15 uur: Start 1e ronde workshops:
Duurzaam kruidenmiddel kalverdiarree: ervaringen uit de praktijk door melkveehouders Els Uijterlinde-Mentink & Jeanet Brandsma

Gezond kruidenrijk voer: praktijkervaringen met een kruidenrijk menu door melkveehouders Gerard Uijterlinde en Sierd Hornstra

14.15 ur: Start 2e ronde workshops

15.00 uur: Afsluiting en napraten

Wie
Deze dag is bedoeld voor veehouders en dierenartsen (er is plek voor 30 deelnemers)

Aanmelden
Via platform@natuurlijkeveehouderij.nl of 06 10296187

Locatie 
Erve Mentink: Gammelkerstraat 14 te Deurningen

Deze thema middag is een initiatief van Platform Natuurlijke Veehouderij en wordt georganiseerd in samenwerking met Louis Bolk Instituut.