Kan de veehouderij zonder antibiotica? In het online magazine ‘De Keten van Eten’ van de Provincie Overijssel vertelt dierenarts Hans Nij Bijvank over hoe hij zich verdiept in natuurlijke geneesmiddelen:

“Alexander Fleming, de uitvinder van antibiotica (penicilline), waarschuwde al voor resistentie”, vertelt Hans Nij Bijvank, van dierenkliniek de Woldberg in Steenwijk. “Deze resistentie wordt een wereldwijd probleem. We moeten zorgvuldig met antibiotica omgaan. En naar andere middelen zoeken, bijvoorbeeld natuurlijke middelen. Daarom ben ik lid van het Platform Natuurlijke Veehouderij. Dit platform wil een veehouderij met zo min mogelijk geneesmiddelen. We proberen met natuurlijke middelen ziekten te voorkomen en te genezen.”

Plantengeneeskunde
Hij ging daarbij niet over één nacht ijs. Zo bracht dierenarts Hans op uitnodiging van ons een bezoek India, om daar meer te weten te komen over plantengeneeskunde en de ayurvedische levensstijl. De reis leverde naast veel plantenkennis een concreet recept op. Een middel tegen kalverdiarree. “Als we in onze dierenkliniek soms echt niet meer weten wat we met een kalf moeten, dan geven we dit recept. Het heeft een aantal keer goed gewerkt.”

Cursus voor veehouders
Dierenarts Hans heeft met alle opgedane kennis, samen met Maria Groot van het platform, een cursus over natuurlijke geneesmiddelen voor dieren ontwikkeld. Die geeft hij met regelmaat bij veehouders van CZ Rouveen en van Cono. Daarnaast is hij bezig met een proef met kruidenrijk gras. “We onderzoeken of een weiland met verschillende soorten gras en kruiden, gezondere koeien oplevert. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.”

Een kuurtje
Helaas kan men bij dierenkliniek De Woldberg nog niet zonder antibiotica. “Het aanbod van natuurlijke middelen is nog niet groot. Soms heb je gewoon echt een antibioticakuur nodig om een dier er bovenop te krijgen. Maar we zien wel dat het gebruik van antibiotica in onze praktijk danig afgenomen is. Er is veel geld nodig om iets te ontwikkelen dat antibiotica op termijn vervangt. Er moet meer geld komen voor onderzoek naar alternatieven.”

Je vindt het volledige artikel en foto’s via deze link.