Op dinsdag 24 september organiseerde het Platform Natuurlijke Veehouderij, in samenwerking met Stichting Natuurboeren, Landschap Overijssel en VKON, de bijeenkomst ‘de problematiek van ectoparasieten’. Deze bijeenkomst ging in het bijzonder over teken en de natuurlijke bestrijding hiervan.

De meeste door teken overgebrachte ziekten worden gelinkt aan heide- en bosrijke gebieden. Besmette teken kunnen infecties met bloedparasieten bij rundvee overbrengen (babesiosis en anaplasmose) Op dit moment worden teken bestreden met Butox, maar helaas is dit middel erg schadelijk voor de flora en fauna in onze natuurgebieden. Dit is de reden dat we in samenwerking met partners in India en Oeganda de mogelijkheden onderzoeken, om teken bij rundvee op een natuurlijke manier te bestrijden. De noodzaak en uitdaging om een passend alternatief te vinden bleek volop tijdens de uitwisseling, echter de zoektocht is geen gemakkelijke. Op dit moment wordt gewerkt aan de onderzoeksopzet, gericht op het bevorderen van de immuniteitsopbouw voor rundvee in ‘teekvriendelijke gebieden’ in combinatie met het gebruik van een kruidenrecept voor de natuurlijk bestrijden van teken.

Wil je meedenken of meer informatie over dit onderzoek? Neem contact op via platform@natuurlijkeveehouderij. Voor een foto impressie van de themadag: