Eind juni organiseerde het Platform Natuurlijke Veehouderij, in samenwerking met Salland Boert & Eet Bewust en de Zwolse Stadslanderijen, een driedaags educatieprogramma. Een groep van Keniaanse atleten en begeleiders volgde een cursus melkveehouderij en koeverzorging en bracht een bezoek aan een viertal Overijsselse melkveehouders.

Het idee voor dit programma is ontstaan nadat de Keniaanse topatleet Richard Mengich vertelde dat hij atleet én boer is. Het prijzengeld dat hij her en der bij elkaar loopt, investeert hij in zijn melkveehouderij. Door het prijzengeld van een marathon is hij in staat een nieuwe gezonde koe aan te schaffen. Het Nederlandse management van de hardlopers bevestigt dat een koe voor heel veel Afrikaanse atleten zeer waardevol is. “Een koe voorziet de atleten en hun familie in levensonderhoud en daarom is de koe in landen als Kenia een duurzame bron van inkomsten.”

Platform Natuurlijke Veehouderij bood dit educatieve programma aan in opdracht van Stichting Halve Marathon en het agro & food programma van de Provincie Overijssel. “Met dit opleidingsprogramma is ingezet op het delen van onze kennis over innovatief en duurzaam boeren – en de lessen die we de afgelopen decennia hebben geleerd”, aldus Katrien van ’t Hooft, trekker van het Platform Natuurlijke Veehouderij; vanuit het bedrijf Dutch Farm Experience.

Bekijk de after movie van deze leerzame uitwisseling.